Vršac

Vršac

Vršac ligger i norra Serbien och har många ungerska och rumänska influenser sedan en längre tid tillbaka, på grund av att många av invånarna kommer just från dessa länder. Det är en liten stad med endast ca 36 000 invånare men är ändå mycket idyllisk att besöka på vårkanten eller under sommaren. Vršac är en vacker stad med sin underbara arkitektur och utsiktsposter tack vare det kulliga landskapet. Många gånger har den kommit att kallas ”Staden under tornen” genom att det byggts så många kyrkor och torn här under alla år.

Sevärdheter och utflyktstips

Torg, monument, kyrkor och valv är synonyma med Vršac. Överallt har du lust att titta upp och begeistras av de vackra detaljerna på husen, tinnarna och tornen och de små arkitektoniska underverken i form av inristade ikoner och dylikt.

Save Kovačevića torget

En gång var det en plats för byteshandel och affärsverksamhet men idag är den en mötesplats dit många går för att ta en kaffe eller träffas för att gå vidare. Området är bilfritt och en del shoppinggator utgår härifrån.

Katedralen St. Nikolas

Den katolsk-ortodoxa katedralen St. Nikolas är en av Serbiens vackraste katedraler, upprättad på 1700-talet när Nikola Dimitrijević var biskop. Spana främst in de vackra väggmålningarna och de gigantiska valven. Några av traktens mest kända konstnärer har haft ett finger med i spelet när katedralen byggdes.

Ta en heldagsutflykt till Kapetanovo slott eller Mesić klostret

I omnejderna kring Vršac ligger många gamla kloster och slott. Ett av dessa är det neogotiska Kapetanovo slottet som byggdes i början av 1900-talet och som idag används som hotellverksamhet. Naturen runt omkring är mycket vacker och inbjudande och slottet i sig är värt en övernattning eller ett restaurangbesök.

Är du nyfiken på gamla kloster ska du ta en tripp till klostret Mesić som byggdes redan på 1200-talet. Klostret bär på många legender som kan vara intressanta att lära sig mer om…

Åk på vintur i regionen

Regionen runt Vršac har många sluttningar, kanaler och bördig jord vilket möjliggör för en optimal vinodling. Många som kommer till staden tar en heldagsutflykt för att prova olika viner och göra härliga utflykter i landskapet. Några av vinerna är toppklassade. Prova exempel som dessa:

  • Otonel Muscat
  • Banat Riesling
  • Pinot Bianco

När du ändå är i faggorna, ta med dig vandrarkängorna och bestig ett eller annat berg för lite motion.

Ta dig hit och runt

Ta tåget från Belgrad eller en annan serbisk stad till Vršac. Tågförbindelserna är goda och har du lust kan du även ta långfärdsbuss. Att flyga till Vršac är oftast inte att rekommendera eftersom flygplatsen främst används som träningsflygplats.

Att gå är det bästa sättet för att ta dig fram i Vršac. Lokalbussar är annars det mest effektiva färdmedlet och ska du längre bort till städer som exempelvis Belgrad är tåget det bästa alternativet.

Shopping

Vršac är en liten stad och de flesta shoppinggatorna utgår från torget Save Kovačevića. Den bästa shoppingen får du emellertid om du går till några av stadens köpcentra såsom Stop Shop eller Mesara Srpko med flera. Du kommer kunna hitta många kända, internationella varumärken i både klädväg, klockväg och annat som har lägre priser så passa på att handla.