Niš

Niš

Niš är den tredje största staden i Serbien och en riktig liten charmknutte, anser de flesta som varit där. Staden bär på en intressant historia som både sträcker sig längre tillbaka till tiden då kejsar Konstantin levde här – och till Andra Världskriget med tanke på att det finns ett gammalt koncentrationsläger som användes då. Niš är annars en pittoresk stad med mycket liv och rörelse. Se exempelvis jazzfestivalen i augusti! Eller läs vidare för att bekanta dig med annat.

Sevärt i Niš

Staden Niš har många intressanta platser och byggnadsverk. Med en storlek som Malmö är det dessutom lätt att ta sig runt här utan att få kramp i benen.

Fortet – stadens symbol

Den stora fästningen i Niš är en symbol och det viktigaste landmärket. Bygget påbörjades för ca 2000 år sedan men har gjorts om och anpassats till alla de som styrde i staden, det vill säga romare, turkar, bysantiner med flera. År 1723 var fortet färdigbyggt. Det har använts för militära och administrativa syften men är idag också en kulturskatt med statyer, konst och ett romerskt bad som kan besökas!

Crveni Krst – Niš nazistiska koncentrationsläger

Det som skedde under Andra Världskriget undkom inte heller Serbien. I Niš fanns ett nazistiskt koncentrationsläger som höll ca. 30 000 fångar åt gången. Det var aktivt mellan 1941 och 1945 och hette Crveni Krst, döpt efter en tågstation i närheten. De som var fångar var serber, judar, romer och partisaner. Idag är det ett museum och även om det inte är lika skräckinjagande som Auschwitz i Polen så kommer du att känna nackhåren resa sig när du går härinne.

Dödskalle-tornet

Nej, det är ingen skräckfilm vi gör reklam för utan en sevärdhet som finns i Niš. Vid Cegar Hill i Niš hölls ett hemskt slag 1809 som inbegrep ottomanerna och serberna. Många serber miste livet och deras huvuden togs som troféer och byggdes in i ett torn i närheten som är lika vackert som det är rysligt att se. Skallarna var från början över 900 till antalet men idag återstår ca 60 stycken.

Ta sig hit och runt

Till Niš kan du ta dig direkt från Stockholm med flygbolaget Ryanair. Det kan dock vara värt att nämna att Ryanair har tendens att ändra sina rutter emellanåt, så det som gäller nu kanske inte gäller om några månader. En flygresa till Niš från Sverige tar ca 2 h 45 min.

Du tar dig runt i Niš genom att promenera, alternativt åka taxi eller ta bussarna. Den bästa knutpunkten för att hitta en lämplig buss, oavsett vart du vill åka är vid busstationen precis vid fortet. Biljetter köps ombord eller vid kassorna.

Shopping

Den stora fästningen i Niš är en perfekt plats både om du vill ta en buss eller om du vill shoppa. Härifrån sträcker sig nämligen flera shoppingstråk och gågator med butiker och souvenirer. Du kommer även att komma in i flera av stadens basarer och marknader som säljer mat och kläder, hantverk och vintage. Gå mot stadsdelen Kalča så hamnar du rätt.

Precis utanför staden ligger ett område som heter Nis Stop Shop där du kan hitta flera köpcentra.

Om du vill handla italienskt mode så är Niš den ultimata platsen. Här kan du hitta kända italienska varumärken som säljer kläder och accessoarer till betydligt rimligare priser än i Milano och Florens. Vissa saker kan vara kopior men i de flesta fall rör det sig om äkta vara.