Belgrad

Belgrad

Serbiens huvudstad heter Belgrad och har på senare år kommit att jämföras lite med ett östligt Berlin. Utelivet har fullkomligt exploderat och olika stilar och människor håller på att göra staden än mer levande och intressant. Belgrad har kommit att bli en stad, alltmer besökt av andra européer som vill se en annan typ av storstad. Vill du ha några tips?

Sevärt och intressant i Belgrad

Många sevärdheter ligger uppradade i Belgrads stadskärna och i kringliggande stadsdelar. Arkitekturen är gammal och sliten med ack så charmig. Och staden bjuder även på en del avkopplande grönområden.

Park Kalemegdan med fort och zoo

I mitten av Belgrad öppnar sig en stor park med sjö, kullar och plats för olika evenemang. Under de många festligheterna i staden brukar det hållas konserter och utomhusteatrar här. I övrigt är Kalemegdan en park för strövtåg, picknick och ett besök på Belgrad Zoo. I Kalemegdan-parken kan du spendera en heldag när vädret är varmt och soligt och du tröttnat på att gå omkring på gatorna. Men den lämpar sig även för en kort avstickare när du vill berika ditt kulturella sinne och titta på fortet som reser sig på en höjd.

kalemegdan Belgrad 1024x398 - Belgrad
Kalemegad-parken

Belgrads fort är gammalt som gatan och ger en god inblick i Serbiens historia. Runt omkring ligger dock många fina promenadvägar och slingrande stigar ned mot floderna Donau och Sava som möts. Runt fortet finns caféer med förfriskningar samt en shop om du vill köpa någon souvenir att ta med dig hem.

Coola Savamala

När Belgrad ännu låg i dvala så att säga under de jobbiga tiderna förr, var Savamala en tråkig stadsdel som var känt för sin prostitution och droghandel. Idag är det helt annorlunda!  Numera är detta ett hippt och levande område, fullt med butiker, kaféer och barer. Dessutom så har du stadens viktigaste sevärdheter inpå knuten och en rad ståtliga byggnader som blivit landmärken genom åren. Det finns även många spännande gränder här, väggar med gatukonst och udda konstgallerier.

Strosa gärna på Karadjordjeva som är Savamalas huvudgata och där både shoppingen och attraktionerna är som viktigast. Här ligger bland annat det omtalade kulturcentret Mikser House med sina utställningar och ständigt välfyllda uteservering.

Sola dig i glansen av Savska Jezero

Även Belgrad har sina stränder. Utmed sjön Savska Jezero ligger stränder med solstolar och det finns även möjlighet att göra galenskaper som att hoppa bungy jump, tävlingsro med roddbåtar eller bara mysa i det klara vattnet.

Ta dig hit och runt

Från Stockholm Arlanda kan du ta dig direkt med Air Serbia till Nikola Tesla-flygplatsen där du även kan plocka upp en hyrbil om du skulle vilja se mer av Serbien på egen hand. Wizzair går non stop mellan Göteborg Landvetter eller Stockholm och Belgrad. Det går även att ta Norwegian från Stockholm med en mellanlandning i t.ex Oslo.

Spårvagnar och lokalbussar är de bästa transportmedlen i Belgrad men det enklaste sättet att ta dig fram är dock till fots. Att åka buss i Belgrad kostar inte speciellt mycket mer än 5-6 kronor.

Shopping

Småskaliga butiker och gamla marknader gör sig bäst för den shoppingglada Belgrad-besökaren. Glöm inte att ta en hel söndag till att gå på marknad i Zeleni Venac – den äldsta i hela Serbien. På marknaden som ligger bland alléer går det att köpa både lokalproducerad mat och hantverk, smycken, konst, design och kläder.

Vill du söka dig direkt till Belgrads huvudshopping ska du gå av spårvagn no 2 vid stadsdelen Knez Mihailova. Huvudgatan här får dig att spendera en rejäl slant på allt vad Belgrad har att erbjuda. Här ligger även några varuhus och en del internationella butiker för den som eftersöker mångsidighet. Det hela blir ännu bättre av den vackra arkitekturen som omhuldar shoppingstråket.

TIPS! Är du ute efter att köpa skor till små priser är det till Knez Mihailova du ska gå.