Viktigt att veta

Viktigt att veta

I den sammanställda guiden nedan finner du viktiga landsfakta om Serbien och annat som är bra att veta. Läs mer om klimat, visumkrav, ambassader och sjukvård så du är väl förberedd innan avresa.

Klimat

Större delen av Serbien har ett typiskt kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar. Den södra delen har ännu varmare somrar än den norra delen eftersom de sydliga delarna har et mer bergigt landskap. Det faller också mer snö där under vintern. Under sommaren brukar temperaturerna stiga till uppemot 30 grader eller mer och under vintern kryper de nedåt mot 4 grader. Det råder alltså stora temperaturskillnader mellan de olika säsongerna.

Bästa tiden att åka är mellan maj och september då klimatet är som torrast. Under tidig vår och framför allt april är det väldigt regnigt i Serbien.

Språk

I Serbien talar man serbiska. Engelska talas i viss mån i städerna men på landsbygden kan det vara bra om du lärt dig lite av det officiella språket för att kunna kommunicera en smula med människorna. Övriga språk som du kan hanka dig fram med är ungerska och bosniska.

Valuta

Valutan i Serbien är serbisk dinar. 1 SRB = 0,091 SEK i skrivande stund. På växla.nu hittar du aktuella växelkurser.

EU-medlemskap

Serbien är ännu inte en medlem av den Europeiska Unionen men landet ansökte om detta 2009.

Huvudstad

Belgrad är Serbiens huvudstad.

Eluttag

Spänningen och stickkontakterna i Serbien är samma som de svenska. Du behöver alltså ingen adapter om du åker dit.

Tidsskillnad

Mellan Sverige och Serbien finns ingen tidsskillnad.

Åldersgränser

En 18-årsgräns är tillämpad för konsumtion och köp av alkohol. Ska du hyra bil måste du vara 21 år fyllda.

Larmnummer

Om du hamnar i nöd eller behöver komma i akut kontakt med polis, brandkår eller ambulans ska du ringa 112. Landet har dessutom kvar sina gamla nödnummer till respektive enhet.

  • Polis – 92
  • Brandkår – 93
  • Ambulans – 94

Det serbiska landsnumret är +381.

Vaccinationer

Skydda dig mot hepatit A och B genom vaccination och vaccinera dig även mot polio, stelkramp och difteri. Det kan också rekommenderas att vaccinera sig mot rabies och TBE, speciellt om du är backpacker och tänker resa runt på landsbygden där du kan komma i kontakt med djur och fästingar. I övrigt gäller inga obligatoriska vaccin mot någon specifik sjukdom.

Sjukvård i Serbien

Den bästa sjukvården som håller god standard, dock lite under den svenska nivån, finns i de större städerna som Belgrad och Novi Sad. Behöver du ta ut någon medicin eller köpa något receptfritt, finns det många apotek. Tänk på att ha en reseförsäkring som inkluderar sjukvård när du åker hit, eftersom Serbien inte är EU-medlem ännu och inte tar emot det europeiska försäkringskortet på vårdinrättningarna.

Säkerhet

Normalt sett är Serbien ett säkert land som enligt bedömningen har låg risk för terrorattentat. I vissa städer anordnas en del demonstrationer, exempelvis i Belgrad under lördagarna. De är dock ganska fredliga.

Visum

Svenskar krävs inte på något inresevisum när de kommer till Serbien. De har rätt att stanna i 90 dagar och måste enbart kunna visa upp ett giltigt pass eller id-kort vid inresa. Har du frågor eller funderingar angående visum, vistelse och annat kan du kontakta serbiska ambassaden i Stockholm.

Att tänka på

Om du reser till Serbien får du inte ta med dig mer än 10 000 Euro in i landet. Gör du det måste du deklarera summan.

Ambassader

Kontakta den svenska ambassaden i Belgrad eller vänd dig till den serbiska ambassaden i Stockholm om du har frågor.

Adress, serbiska ambassaden:
Valhallavägen 70
114 27 Stockholm

Telefon: 08- 218 436

Adress, svenska ambassaden i Belgrad:
Ledi Pedzet 2
11040 Belgrad
Serbien

Telefon: +381 11 20 69 200