Resa till Serbien

Resa till Serbien

Även om Serbien ännu inte är ett EU-medlemsland så ligger det ändå i Europa. Dess geografiska läge underlättar således både för att ta dig hit med tåg, bil, buss eller flyg. De flesta som åker till Serbien med flyg brukar landa i Belgrad och sedan ta sig vidare om de inte just valt att besöka Belgrad. Men det går också direktflyg till andra serbiska städer. Än så länge är Serbien inte ett påtagligt turistland men det är sannerligen på frammarsch.

Med flyg till Serbien

Har du bestämt dig för att flyga till Serbien kommer du sannolikt landa på Nikolas Tesla-flygplatsen som ligger lite mer än 1,5 mil från Belgrad. För att flyga direkt hit från Stockholm kan du ta Air Serbia, i annat fall behöver du byta till ett anslutande flyg. Det går även flyg till Niš direkt från Stockholm, med flygbolaget Ryanair.

Andra alternativ

Om du bor i Göteborg kan du faktiskt också åka direkt till Belgrad, med lågprisbolaget Wizzair. Med Norwegian kan du flyga från Stockholm till Belgrad med en mellanlandning i Oslo.

Transfers från Belgrads flygplats

Från flygplatsen kan du hyra en bil för att åka vidare, eller ta en buss in till Belgrad. Bussar att ta är no 72 eller no 607. Biljettpriserna är billiga men kostar något mer om du köper på bussen istället för i en biljettautomat eller biljettkassa på flygplatsen. En enkelbiljett går på minst 10 kronor och ca 15 kronor vid köp på bussen.

Du kan även ta en taxi från flygplatsen in till Belgrad. Fördelen med taxi är att priserna är fasta. Du betalar ca 170 kronor för hela resan. Vill du boka innan rekommenderar vi flygtransfer.nu för taxi till och från flygplatsen.

Tåg

Se Europa hela vägen ned till Serbien och ta tåget som omväxling. En tågresa genom de europeiska länderna är trevligt och underhållande och bäddar för många spontana stopp eller utflykter på vägen ner. Serbien som land är också mycket vackert att se från tågvagnen, och järnvägen går genom kulliga landskap med trolska vyer.

Interrail-kortet

Köp Interrail-kortet där olika länder inkluderas så är det bara att hoppa på ett tåg som slussar dig vidare utan att du behöver köpa till extra biljetter eller sitta och lusläsa de olika sajterna för att boka i varje land.

OBS! Om du åker tåg inom Serbien mellan de olika städerna måste du köpa biljetterna på tågstationerna eftersom det ännu är lite sisådär med onlineköp. Ibland tillkommer en avgift för köp över disk på själva biljettkontoret. Det serbiska järnvägsbolaget heter ”Železnice Srbije” på serbiska.

Med bil

Du som inte vill hyra bil på plats i Serbien kan naturligtvis köra din egen och göra en längre bilsemester. Då har du plats för mer packning och dessutom mer shopping på plats att ta med hem utan att du behöver oroa dig för övervikt på flygplanet.

En bilresa från Sverige till Serbien går vanligtvis genom Tyskland, Österrike och Ungern och vidare ner mot Serbien. Stanna gärna i Berlin, Wien och Budapest på vägen eftersom den enklaste vägen går via eller precis förbi dessa kulturella metropoler.

Långfärdsbussar

Spara pengar och ta en långfärdsbuss ner till Serbien. Flixbus åker genom hela Europa, dock får du vara beredd på byten. Ibland kan det också vara nödvändigt att kombinera buss med tågresa, eftersom det kan ta väldigt lång tid annars. Men billigare blir det förstås om du tar bussen hela vägen ner.