Mat och dryck

Mat och dryck

Serbisk mat liknar mycket det ungerska och turkiska köket och även medelhavsmat till stor del. Den har till och med blivit ganska erkänd runt om i världen. Maten har en stor betydelse och traditioner har gått vidare från generation till generation. Det vanligaste är att man äter hemlagad istället för att gå ut och äta men även här håller tiderna på att förändras. Kryddor och örter förekommer i viss mån men är maten förhållandevis mild. Den i allmänhet är mycket mättande och lite tung i magen för någon som inte är van. Men en sak är säker – du kommer att älska att äta på serbiskt vis!

Serbiska maträtter

Det serbiska köket innehåller mycket gelatin, både i mat och sötsaker. Sylt, puddingar och pastejliknande rätter äts till både vardags och fest. Grönsaksröror, grytor och soppor ses också ofta på borden. Inte sällan äts de med kött eller fisk. Här får du tips på goda, serbiska maträtter.

  • Ajvar – en orangefärgad grönsaksröra som kan ätas till tillbehör eller som den är. Den är väldigt kryddstark och kan bränna lite i halsen. Men med bröd, kött eller fisk är den gudomligt god.
  • Slatko – en dessert-topping med frukt och gelatin som ser ut som sylt. Äts med grädde eller kakor som ”grädde på moset”.
  • Koljivo – en vetepudding/kaka som gärna äts med ovanstående tillbehör slatko. Den är bakad med kokt vete, nötter och mycket socker. Kakan har även en stor betydelse vid religiösa högtider och händelser, speciellt för den ortodoxa kristna religionen.
  • Surkål – sauerkraut är främst känd för det tyska och det ungerska köket, men eftersom Serbien blivit utsatt för stort inflytande från andra länder i Europa, bland andra Ungern, så är det inte konstigt att den äts här.
  • Ustipci – friterade brödbullar som ser ut som munkar.

Serbiska drycker

Öl är en omtyckt dryck i Serbien och den är väldigt billig. Här följer tre stycken serbiska ölmärken:

  • Jelen – god och läskande sommaröl
  • Niksicko – egentligen en öl som bryggs i Montenegro men är ändå väldigt uppskattad i Serbien
  • Zajecarsko – god och smakrik lageröl

Vin

I Serbien odlas även vin. Än så länge är vinregionen relativt okänd men många märker att den är på stark frammarsch. De två mest odlade druvorna är tamjanika och prokupac och syns mest till i regionen runt Zupa. Om du kommer hit ska du definitivt åka på vinprovning och handla några flaskor.

Rakija

Rakija är en alkoholhaltig och stark dryck som framställs av frukt som fått jäsa. Alkoholhalten varierar någonstans mellan 45 och 70 %. Beroende på vilken frukt som drycken framställts av, tilldelas den sitt eget namn. Är den gjord på plommon heter den till exempel Slivovica, och det är även den versionen som är den starkaste och den billigare varianten av Rakija.

Restaurangkultur

Serbien har ännu inte en alltför stor restaurangkultur, men den börjar komma mer och mer. I huvudstaden äter man ute på helgerna, och att ta en öl eller kaffe är väldigt vanligt.

Middagstider

Serber äter tre mål om dagen i allmänhet – frukost, lunch och middag varpå lunchen utgör det viktigaste. Med tiden har dock middagen som vanligen äts runt kl 19 och framåt börjat spela en större roll och i de större städerna som Belgrad är det vanligt att man går ut på fredag eller lördag kväll och äter med familj och vänner. Mat och fest hör ihop och eftersom de båda gifter som bäst på kvällen, blir middagen en alltmer uppskattad måltid.

Prisnivåer

Det är minst sagt billigt att gå ut och äta i Serbien. Du får en riktigt bra varmrätt a la carte för ca 100 kronor och går du till ett billigare ställe betalar du enbart en summa runt 20 kronor. Portionerna är stora så du kan verkligen förvänta dig valuta för slantarna.

Dricks

Lägg ca 10 – 15 % i dricks på restauranger och kaféer, men även till övrig servicepersonal.