Novi Sad

Novi Sad

Serbiens näst största stad är ett verkligt tillhåll för musiker och festivaler i musikens anda. För övrigt händer det mycket här – Novi Sad sprudlar av liv och lust året runt. Glädje på uteserveringar, mysiga barer och folkfyllda parker är den vanligaste synen i en stad som drar till sig allt fler människor, även på internationell nivå. Vad mer finns det att berätta om den söta staden vid floden Donau?

Se och göra

Strand, Donau Park och Petrovaradinfästningen är några exempel på sevärdheter och utflyktsmål i Novi Sad.

Stranden Štrand

Kommer du till Novi Sad på sommaren kan ett dopp vid stranden Štrand vara en bra idé. Detta är Novi Sads-bornas helgtillhåll och hit kommer man för att bada, sola och umgås. Stranden är konstgjord och har utökats med tiden. Du kommer enklast hit genom att gå igenom kvarteret Liman och ned mot floden.

Danube Park

Den finaste och populäraste parken i hela Novi Sad är Danube Park som både är intressant ur ett rekreations- och ett växtlighetsperspektiv. I parken växer nämligen många trädarter som hasselnötsträd, valnötsträd, kastanjer, popplar och cypresser med mera. Det finns även konstgjorda sjöar med svanar och ankor att mata. Ta en tur hit för att promenera, ha picknick eller titta på folk.

Exitfestivalen i juli

En av Europas mest berömda musikfestivaler ”Exit” tar plats under juli månad i Novi Sad. Den hålls under några dagar i Petrovaradinfästningen, men hela staden firar och festar i varenda gathörn även om det är i fästningen som konserterna hålls.

Petrovaradinfästningen

Strax utanför Novi Sads stadskärna ligger fästningen Petrovaradin, högt uppe på en kulle. Den användes främst av militära skäl ända sedan 1600-talet men nu är den en sevärdhet och det område som har störst betydelse under Novi Sads festdagar och festivaler. Dess smeknamn är Donaus Gibraltar.

Ta sig hit och runt

Det bästa sättet att ta dig till Novi Sad är att flyga till Belgrad först. Därifrån är det enklast att ta ett tåg eller en buss, alternativt hyra bil och åka vidare. Det finns även ett annat alternativ för dig som vill se Ungern först. Flyg till Budapest och ta ett billigt tåg på bara ca 20 Euro till Novi Sad.

Novi Sad är minst sagt promenadvänligt men du kan även utnyttja det välutbyggda bussnätet som både tar dig inom stadsgränserna, utanför till förorterna och bussarna längre ut till andra städer. Biljetter köps i biljettluckor eller hos föraren. Vill du ta ett tåg längre bort avgår de från tågstationen i Banatić. På floden Donau kan du segla eller hyra små motorbåtar och kajka runt bäst du vill. Ett trevligt söndagsnöje kanske?

Shopping

Köpcentra och marknader är vanliga mötesplatser där även shoppingen har betydelse. Staden har tre stora shoppinggallerior:

  • TC BIG CEE
  • Merkator köpcentra
  • TC Sad Novi Bazar köpcentra

Den största gatan för shopping är Danuvska som är riktigt charmig med gamla byggnader på båda sidorna, kullerstenar på marken, gatlyktor från förr och genuina butiker som säljer lite av varje. Här hålls även små marknader lite då och då.