Resa runt

Resa runt

En roadtrip eller rundresa i Serbien kan vara värt semestern, inte minst för att det är ett vackert land att se och också för att det angränsar till flera andra spännande länder. Inom själva Serbien kan du med fördel ta dig runt med tåg, bil och buss men var förberedd på att du kanske måste köpa biljetter på det traditionella viset och inte som du är van vid hemma i Sverige. I Serbien är det relativt ovanligt att köpa biljett via app eller online, biljettluckor och kiosker gäller i de flesta fall.

Serbiens kollektivtrafik

Den serbiska kollektivtrafiken består till merparten av bussar och tåg. I Belgrad finns även ett spårvagnsnät tillgängligt. Det kan dock vara bra att veta att många av lokalbussarna, framför allt i städerna, är lite eftersatta. De brukar vara något sånär punktliga men stoppknappar och interiör och så vidare kan vara trasigt, bortpillat eller text kan vara osynlig eftersom den har blivit biten av tidens tand, så att säga. Det kan vara bra att signalera till föraren att du vill gå av så att hen öppnar dörrarna, men annars brukar bussarna stanna på varje hållplats även om ingen har tryckt på stanna-knappen, bara för att vara på den säkra sidan.

Inne i städerna och om du ska lite längre utanför stadskärnan, brukar de flesta använda bussarna. Det finns visserligen pendeltåg men att åka bussen brukar vara säkrare och billigare.

Tågnätet

Om du ska ta tåg inom Serbien vänder du dig till ZS som är Serbiens nationella järnvägsnät. Det är på stationerna du köper dina biljetter eftersom onlineförsäljningen ännu inte kommit igång riktigt. Tågresor brukar inte kosta så mycket och tåget är det främsta färdmedel som serberna själva använder förutom sin bil.

Taxiresor

Det finns gott om taxibolag i Serbien och vanligtvis är resorna billiga. Priset per kilometer bukar inte överstiga 20 kronor, men se ändå till att du har fastpris eller att det finns en taxameter i bilen. En seriös taxi har alltid en skylt på taket, ta endast dessa bilar!

Hyrbil

Hyr gärna bil i Serbien, antingen på flygplatserna utanför Belgrad eller Nis exempelvis, men du kan även hyra inne i städerna vid knutpunkterna – oftast vid tågstationerna. Många serbiska biluthyrningsfirmor är rejält billigare än de internationella aktörerna, men det kan dock vara säkrare att hyra av de sistnämnda. Dels för att de ofta pratar bättre engelska och dels för att du är säker på att inte bli lurad. På det stora hela är serberna dock ett ärligt folk som inte sysslar med alltför mycket skumraskaffärer. Vi rekommenderar Hyrabil.net för billiga hyrbilar.

Prisnivåer

Transporter är billiga i Serbien. En enkelbiljett på en buss i innerstäderna kostar inte mycket mer än 10 kronor. På tågen kan du hitta ganska många rabatter, speciellt om du ska ta dig till ett närliggande land som Ungern eller Österrike. Rabatterna kommuniceras dock vid biljettkontoren och kassorna och inte på nätet i de flesta fall.

Säkerhet

Du kan i allmänhet vara trygg med att färdas inom Serbiens gränser, bara du håller en normal uppsikt över dina tillgångar och undviker att utmana ödet, precis som i alla andra länder. Även risken för terrorism är mycket låg.

Något som du däremot bör vara varse om är att Serbien har hög olycksrisk på vägarna, i den mån du beslutar för att åka bil inne i landet. Belysningen kan vara dålig och skyltningen likaså, speciellt på landsvägarna.